24 Νοεμβρίου 2020
15 °C Athens, GR

Γιατροί χωρίς Σύνορα : Λέμε ΟΧΙ στις πατέντες και στη κερδοσκοπία σε φάρμακα, τεστ, εμβόλια για τον COVID19

Οι  Medecins Sans Frontieres / Γιατροί χωρίς Σύνορα απευθύνουν έκκληση για την αποφυγή των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και της κερδοσκοπίας στα φάρμακα, τα τεστ ή τα εμβόλια που θα χρησιμοποιηθούν στην πανδημία COVID-19.

Υπόγραψέ την, αφήνοντας το e-mail σου και ενίσχυσε το μήνυμά τους κάνοντας κλικ εδώ.

Η οργάνωση καλεί τις κυβερνήσεις να προετοιμαστούν για αναστολή και παράκαμψη των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και τη λήψη άλλων μέτρων, όπως ελέγχους των τιμών, για να διασφαλίσουν τη διαθεσιμότητα, να μειωθούν οι τιμές και να σωθούν περισσότερες ζωές.

  • Η φαρμακευτική εταιρεία Gilead που πραγματοποιεί κλινικές δοκιμές ρεμντεσιβίρης για τη θεραπεία της νόσου COVID-19 δεν έχει δεσμευτεί ακόμη ότι δεν θα θέσει σε ισχύ τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας της σε όλο τον κόσμο.
  • Η αμερικανική εταιρεία Cepheid, που κατασκευάζει διαγνωστικά τεστ, αποτελεί άλλο ένα παράδειγμα κερδοσκοπίας στην πανδημία. Aνακοίνωσε ότι θα χρεώνει 19,80 δολάρια ανά τεστ στις αναπτυσσόμενες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των φτωχότερων χωρών του κόσμου, όπου οι άνθρωποι ζουν με λιγότερο από δύο δολάρια την ημέρα.

Ήδη, ο Καναδάς, η Χιλή, ο Ισημερινός και η Γερμανία έχουν κάνει ενέργειες για να διευκολύνουν την παράκαμψη των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, εκδίδοντας «υποχρεωτικές άδειες» για φάρμακα, εμβόλια και άλλα ιατρικά εργαλεία για τη νόσο COVID-19. Αντίστοιχα, η κυβέρνηση του Ισραήλ εξέδωσε υποχρεωτική άδεια για διπλώματα ευρεσιτεχνίας (πατέντες) σχετικά με ένα φάρμακο που ερευνά για τη νόσο COVID-19.

Οι υψηλές τιμές και τα μονοπώλια θα έχουν ως αποτέλεσμα να χορηγούνται με φειδώ τα φάρμακα, τα τεστ και τα εμβόλια, πράγμα που θα παρατείνει την πανδημία. Για το λόγο αυτό οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εκφράζουν την ανησυχία τους.

Υπόγραψε την έκκληση και μείνε ενήμερος για τις εξελίξεις.

 

Σχετικά Άρθρα

QueersolidarityCovid19 : ένα αλληλέγγυο ιντερνετικό αυτο-οργανωμένο εγχείρημα queer ατόμων

Το queersolidaritycovid19 είναι ένα ιντερνετικό αυτο-οργανωμένο εγχείρημα queer ατόμων που ζούμε και δραστηριοποιούμαστε πολιτικά στην Αθήνα. Μέσω της πλατφόρμας στοχεύουμε να δημιουργηθεί ένα δίκτυο επικοινωνίας για έμπρακτη υποστήριξη και βοήθεια. Τα άτομα μπορούν να συνδεθούν στην φόρμα Solidarity και επιλέγοντας “προσφέρω βοήθεια” / “χρειάζομαι βοήθεια” να βάλουν αντίστοιχα τις διαθεσιμότητες τους και τις ανάγκες τους. […]

Πρωτοβουλία Ανθρωπολόγων Παν.Θεσσαλίας για κοινό κλάδο Κοινωνικές- Ανθρωπιστικές Επιστήμες και Σπουδές του Πολιτισμού

Πρωτοβουλία για τη δημιουργία κοινού κλάδου επαγγελματικών δικαιωμάτων: “Κοινωνικές- Ανθρωπιστικές Επιστήμες και Σπουδές του Πολιτισμού (Social Sciences-Humanities and Cultural Studies)” Η φόρμα υπογραφών διαθέσιμη εδώ: https://bit.ly/2xfj7Rg Στη συγκυρία των έκτακτων νομοθετικών παρεμβάσεων στο χώρο της Παιδείας ακαδημαϊκοί, ερευνητές/τριες, ερευνητές/τριες προερχόμενοι/ες από τις κοινωνικές- ανθρωπιστικές επιστήμες και τις σπουδές του πολιτισμού, απόφοιτοι και απόφοιτες των συναφών Πανεπιστημιακών […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *