26 Νοεμβρίου 2020
12 °C Athens, GR

Η Ευρώπη ως ιδανική αυτόχειρας

Πόσες φορές έχει συμβεί μόνο την τελευταία δεκαετία; Πολλές. Η Ε.Ε. έχει βρεθεί στα πρόθυρα διάλυσης σχεδόν για όλα τα μείζονα θέματα. Από την τραπεζική κρίση μέχρι την κρίση χρέους. Και από το προσφυγικό μέχρι το Brexit.

Ολες οι μεγάλες κρίσεις στην Ε.Ε. κατέληγαν σε έναν συμβιβασμό, συνήθως σε γαλλογερμανικό συμβιβασμό. Κάθε συμβιβασμός είχε νικητές και ηττημένους. Περιττό να επισημάνουμε ότι η Γερμανία, πλαισιωμένη από τους «βόρειους» συμμάχους της, ήταν πάντα στους νικητές.

Μολονότι η ελληνική κρίση χρέους, από το 2010 μέχρι το 2015, έφερε συχνά την ευρωζώνη κοντά στο ενδεχόμενο κατάρρευσης, η καταστροφή και οι κίνδυνοι που προκαλεί η πανδημία είναι πολλαπλάσιοι σε μέγεθος και ένταση.

Απέναντι σε αυτό που όλοι θεωρούν τη χειρότερη κρίση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο ηγετικός πυρήνας της Ε.Ε. δεν επιδεικνύει απλώς έλλειψη αλληλεγγύης, αλλά προτάσσει έναν ανταγωνισμό εθνικών και «κατά μόνας» διασώσεων από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Μια κυνική εφαρμογή του «ο σώζων εαυτόν σωθήτω».

Αυτό που θεωρούν αυτονόητο για τις χώρες τους το Βερολίνο και η Χάγη, δηλαδή να δαπανούν εκατοντάδες δισ. για να θωρακίσουν τις οικονομίες τους, το θεωρούν αδιανόητο ως κοινή δράση της συλλογικής οντότητας της Ε.Ε. Με τη στάση τους αποδεικνύουν ότι βλέπουν την Ενωση αποκλειστικά ως σούπερ μάρκετ για τα προϊόντα τους. Η Γερμανία για τα αυτοκίνητα ή για τα υποβρύχιά της. Η Ολλανδία για τα κρέατα, τα τρόφιμα ή τα χημικά της.

Το ερώτημα πού θα πωλούν την περιζήτητη πραμάτεια τους αν η Ευρώπη μετατραπεί σε οικονομική και κοινωνική έρημο μετά την πανδημία δεν φαίνεται να τους απασχολεί.

Από μια άποψη η στάση τους έχει μια δόση αυτοκτονικού ιδεασμού, όπως λένε οι ψυχολόγοι. Οταν όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι ακόμη και η κραταιά Γερμανία θα βυθιστεί σε ύφεση 10% φέτος, αναρωτιέται κανείς αν θέλει να παρασύρει και τους 26 εταίρους της σε αποφάσεις συλλογικής αυτοχειρίας.

Η Ε.Ε. έχει βρεθεί πολλές φορές στη θέση του αυτόχειρα. Ας ελπίσουμε ότι και αυτή τη φορά θα αποδειχθεί σαν τους ιδανικούς αυτόχειρες του ποιητή και, τουλάχιστον, θα αναβάλει την αυτοκαταστροφή της.

Σχετικά Άρθρα

Τραγωδία: οι ιθαγενείς τών δασών τής βροχής στον Αμαζόνιο πεθαίνουν από τον κορωνοϊό

Ο δήμαρχος τής Aμαζονίας προειδοποιεί για επερχόμενη γενοκτονία καθώς εξαπλώνεται ο κορονοϊός,τήν ίδια ώρα πού καί οί επιστήμονες φοβούνται ότι ό Αμαζόνιος θάναι ή νέα δεξαμενή τού νέου ιού. Μετά τήν αποψίλωση, τίς εξορύξεις καί τίς πυρκαγιές οί ιθαγενείς, βρίσκονται αντιμέτωποι μέ έναν επικίνδυνο ιό καί έναν επιπλέον από τούς πολλούς πού τούς μετέδωσε ό […]

Πακιστάν: Γιατροί συλλαμβάνονται επειδή ζητούν εξοπλισμό για να παλέψουν με τον κορονοϊό

Η φωτογραφία της ημέρας από το Associated Press Σε πολλές χώρες του κόσμου, οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό δεν έχουν μόνο τον κορονοϊό να παλέψουν. Η αποστολή τους αυτή, κρίσιμη για την επιβίωση όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων, συχνά βρίσκει εμπόδια τόσο στην έλλειψη υποδομών και του απαραίτητου εξοπλισμού, όσο και στην απροθυμία των κυβερνήσεων των χωρών […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *