24 Νοεμβρίου 2020
16 °C Athens, GR

ΝΑΙ, είστε μισοανάπηροι/ες. Ο μύθος περί αναπηρικής δυστυχίας ως προϊόν ρατσιστικής προπαγάνδας κοινής αποδοχής.

ΕΡΤ Α.Ε. επαναφέρει το (αντι)κοινωνικό τηλεοπτικό σποτ “Πριν λίγο καιρό” του Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας – ΙΟΑΣ «Πάνος Μυλωνάς».
Καθημερινά στις οθόνες μας από την κρατική τηλεόραση η κοινωνία του θεάματος εκπαιδεύεται στο να εξιδανικεύει την κανονικότητα.
Η προσωπική ευθύνη του άτυχου νεαρού που είχε μια κανονική ζωή αλλά, επειδή δεν έκοψε ταχύτητα, έχασε δια παντός τα προνόμια του ικανού σώματος.
Η ανάδειξη της βλάβης ως προσωπικής τραγωδίας με απώτερο στόχο την προστασία και το “καλό της κοινωνίας”.

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη τεκμηρίωση για τον μισαναπηρισμό που εκπέμπει το (αντι)κοινωνικό τηλεοπτικό σποτ.
Αποτελεί το κλασικό παράδειγμα Ableism, τουλάχιστον για εκείνους και εκείνες που διαθέτουν στοιχειώδη γνώση κοινωνικής ανθρωπολογίας ή και μέσα από την σπουδή της αναπηρίας.

Για την ιστορία, τον Ιανουάριο του 2018 η διαδικτυακή ομάδα Ανάπηρες Γυναίκες (Disabled women) συνέταξε επιστολή διαμαρτυρίας προς το ΕΣΡ με αίτημα την απόσυρση της μισαναπηρικής διαφήμισης.
Από τις 15/01/2018 η καμπανιά του Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» αποσύρθηκε.

Η αδιανόητα προσβλητική καμπάνια επέστρεψε στους τηλεοπτικούς δέκτες (σε εθνικό δίκτυο) σε μια περίοδο που η πολυπληθής κοινωνική ομάδα των αναπήρων βρίσκεται αντιμέτωπη – αποτέλεσμα της πανδημίας – με συμφραζόμενα, που θέλουν τις ζωές μας ανάξιες για να βιωθούν.

Ο μισαναπηρισμός, η εξιδανίκευση της κανονικότητας και ο “μύθος περί αναπηρικής δυστυχίας” ως προϊόν ρατσιστικής προπαγάνδας κοινής αποδοχής.
ΝΑΙ, είστε μισανάπηρες/οι.

ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ
Κίνηση Χειραφέτησης Αναπήρων

  • Via: https://bit.ly/Μηδενική_Ανοχή

Σχετικά Άρθρα

Οι κρατούμενοι των ανδρικών φυλακών Κορυδαλλού καταγγέλουν την έλλειψη ανακουφιστικών μέτρων λόγω κορονοϊού

Οι κρατούμενοι των ανδρικών φυλακών Κορυδαλλού , με ανησυχία παρατηρούμε , την εξέλιξη της φονικής επιδημίας (covid 19) από την έναρξή της και έπειτα , όπου μας κοινοποιήθηκαν τα πρωτοφανή και ακραία μέτρα που αφορούν την διακοπή κάθε επίσκεψης (συγγενείς, δικηγόροι) αλλά και προμήθειας αγαθών (τροφή , ρουχισμός κ.α ) . Πέραν όλων αυτών των […]

Στέλλα Μπελιά: Η ετερότητα θα έπρεπε να αποτελεί πλούτο για την κοινωνία

Η Στέλλα Μπελιά δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Νηπιαγωγός, ακτιβίστρια, μέλος της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, μα πάνω από όλα ένας άνθρωπος που έχει μάθει να μάχεται. Ο λόγος της είναι πύρινος, ξεκάθαρος. Δεν διστάζει να μιλήσει για το πρόσφατο εκπαιδευτικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε, το έλλειμμα της ελληνικής κουλτούρας όσο αφορά το –αυτονόητο- δικαίωμα στον σεξουαλικό προσανατολισμό και […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *